söndag 3 maj 2015

att förstå att inte förstå


en liten 
   knappt märkbar perspektivförskjutning

ett liv att 
   fundera och leva
   med någon annans
     gåtfulla närvarofrånvaro
som ständig utgångspunkt

att i varje språng
   faktiskt komma framåt och
     finna sig stå på okänd och 
jungfrulig mark...

fullmäktige 27 april


Vi skapar lite debatt och får lite rubriker. Det är nog bra. För oss. Men frågorna är ju det viktiga. Förstår inte riktigt varför insyn och delaktighet är så känsligt att lyfta. Borde väl vara den naturligaste sak i världen att vi folkvalda får möjlighet att bli insatta i kommunens förehavanden. Det är ju inte alldeles enkelt att greppa över ekonomin och dess prioriteringar även om vi är en liten kommun. Kunskap är makt, brukar vi ju säga, och det är något märkligt med den där makten. Vi får försöka hitta andra vägar… (Här ligger motionen och motionssvaret)

Vår motion om problematiken med dubbla ordförandeposter blev också nedröstad. (S)svaret var ungefär att, visst, det finns risk för maktkoncentration men det har ni inte med att göra. Vi reagerade på att ordförande i fullmäktige också är ordförande i Kultur- och Fritid. Vi la den där motionen innan valen till styrelser i kommunens bolag gjorts. Där kan man snacka om maktkoncentration. Och mansdominans… (Här är det protokollet… om du orkar läsa ;-)

lördag 7 mars 2015


Att    försöka sammanfoga
Delarna till Helheten

Att försöka koncentrera sig
på ett avgörande stycke

Ett i taget

Att se det Omöjliga 
                     Överallt

(att känna sig en aning förvirrad)

Att Drömma samman allt i
oändliga och obegripliga

Drömsekvenser

Att längta efter Ruset

Att Bedja

söndag 1 mars 2015


Har inte haft tid att skriva om senaste fullmäktigemötet (23/2) förrän idag. Ambitionen är annars att försöka hålla bloggen uppdaterad och aktuell i detta. Högst subjektivt givetvis. Och selektivt. Tankar och funderingar från min horisont…

Berith var lite krasslig så jag fick inta vår stol. Debut. Litte pirrigt…

Vad hände? (Här ligger alla handlingar. I fullmäktigemappen…)

2 informationer: Kaj Kaufeldt (BUN-chef) berättade lite kort kring Barn- och Utbildningsnämdens verksamhet. Helt OK. Anders Johansson (ekonomichef) försökte förklara ett nytt sätt att räkna. "Övergång till komponentavskrivningar". Inte helt enkelt att förstå men så långt jag begriper kommer de närmaste åren att uttrycka ett plus i kommunfinanserna som egentligen inte finns där. På några års sikt kommer dock allt se normalt ut igen (om jag nu förstod det hela på rätt sätt…)

Det intressantaste var väl annars Peter Lindrots svar på de 4 frågor SD ställt. Alla handlade, med lite olika vinkling, om kommunens flyktingmottagande. Framför allt om ekonomin kring denna. Peters, för många kanske lite överraskande, svar var att hanteringen i slutändan inte kostar utan berikar kommunen . Också ekonomiskt…

Hur skall demokrati gestaltas? Och genomföras? Stora frågor. Men. Nog kan man ana lite olika uppfattningar och hållningar också i ett litet kommunfullmäktigesammanhang. C föreslog att ersättarna i AU skulle få närvara på dess möten. Inger Larsson (Fp) talade fint och klokt i sammanhanget om insyn, delaktighet och möjlighet för fler att bli insatta. Förslaget röstades, efter votering, ner av S&M. Motivering: "Man har de platser man förtjänar." (Peter) Hm… i mina öron lite oroande svar. Handlar politik om tävling eller representantskap? Skall politiken, makten, demokratin vara genomlyst och tillfänglig? Eller ska den formas och administreras i de slutna rummen…?

Nåväl. Jag presenterade våra motioner. 3 om kommundemokrati (1,2,3) och en om personalpolitik. C la fram 2 bra miljömotioner (1,2). Dem stöder (V)i. Och SD en. Den stöder vi inte. (Slår mig just att SD inte är riktigt konsekventa i sitt agerande i fullmäktige. Får återkomna till det…)

torsdag 12 februari 2015


Jag läste någe bra i SLA idá. (Verkar vara så vi folkvalda får reda på vad som sker!?) Men bra. BUN ut i verksamheten! Så de vet vad de beslutar om. Det har varit mitt förslag i flera år. Men det är bra, vem som än kommer på det. En bättre dialog, helt enkelt. Så mycket enklare allt kan lösas då. Och helt i linje med SKLs rekommendationer…

Läser en och annan blogg. Kommunalpolitiken i Vänersborg t ex, den är intressant.  Och den här! Känns terapeutisk. Säg till Lundell någon, att att blogga ÄR att arbeta. Kan vara…

Det här är också värt ett besök. Han har skrivit en psalm. Kolla Spotify...

måndag 2 februari 2015

dom sitter utanför våra
  butiker
människor med
  pappersmuggar
jag hälsar alltid och
har jag några kontanter lägger
  jag något
igår var min
dotter och jag och
handlade något vi glömt
hjortronsylt
hon satte sig ned vid
den unga kvinnan och
kommunicerade
så gott det nu gick
hon bor i en bil och
har 3 små barn
hon visar med fingrarna
7 och 5 och 4 år
i Rumänien
hon blir rörd
rörda vi också
vi vinkar när vi skiljs...




fredag 23 januari 2015

Motion




Bakgrund:


År 2010 beslöt Karlsborgs kommun att utförsälja, och därmed konkurrensutsätta, en av sina verksamheter, nämligen "städet". En del av uppdraget gick till företaget Rimab som idag ansvarar för lokalvården på Kommunens skolor samt idrottshall. Den personal man anställde övertog man från kommunen, men antalet tjänster minskades från 10,5 till 6. (Däri ligger de förväntade besparingarna)

Men hur blev det? Billigt och bra? Var fjärde år skall dessa avtal omförhandlas. Kan det bli ännu billigare? Finns intressenter som kan pressa kostnaderna ytterligare? Senaste året har präglats av strider kring detta. Eller snarare kring upphandlingsförfarandet. De rättsliga processerna drar ut på tiden. Och kostar pengar...

I andra änden finns lokalvårdarna. Dag efter dag utför de sitt arbete med rätt mycket oro i magen. Hur ser framtiden ut? Får man behålla jobbet? Blir det en ny arbetsgivare? Som kommer stressa och pressa ännu mer? Eller är det arbetslöshet som väntar? Hur värderas det mänskliga kapitalet? Ingen i ledande position har samspråkat med lokalvårdarna och frågat efter deras synpunkter och upplevelser. Dåligt!

Billigt och bra blev det inte, men dyrt och dåligt. Och det är inte den viktigaste aspekten. Människor far illa i sådan hantering.

Då bör man tänka om och tänka klokt. Vi i Vänsterpartiet föreslår att man återreglerar "städet" i Karlsborgs kommun.

Vi argumenterar så:


1.  Karlsborgs kommun har med utförsäljningen avhändat sig det juridiska ansvaret för en del av sin verksamhet, och därmed dess personal, men det moraliska ansvaret kvarstår givetvis. Behandlingen av (f.d.) anställda är för oss det tyngst vägande argumentet för att återreglera städverksamheten i kommunen. Det är ett rimligt krav att kommunen står för trygga anställningar, schysta arbetsförhållanden och en ok lön för ett för kommunen viktigt arbete.

2. Det underlättar givetvis för övrig personal om verksamheterna står under samma huvudman. Dialog och smidiga lösningar i olika situationer är då möjliga på ett helt annat sätt.

3. Enklare för kommunen: Man slipper alla arbetsuppgifter kring upphandlingsförfarande och eventuella överklaganden i samband med dessa.

4. Billigare för kommunen: Troligtvis landar det i slutändan där.

5. Dessutom faller logiken i "reformen" på sin egen orimlighet. Tänker man att det vid varje upphandlingstillfälle ska bli ännu billigare och effektivare med lokalvårderiet? Det fungerar kanske en, eller möjligtvis två gånger. Sedan går det nog inte att pressa varken löner, vinstmarginaler och effektivitetskrav lägre och längre. (Möjligtvis går det ett varv till om man anlitar något utländskt städföretag med dumpade löner.)

Slutord:


Arbete är inte bara lika med effektivitet. Det handlar om så mycket mer. Det är en stor del av vår vardag. En stor del av våra liv. Vi måste tänka in så mycket mer när vi talar om arbete än effektivitet och räknande av kronor. Jobbar man som lokalvårdare i en skola är man definitivt en del av ett viktigt socialt sammanhang. Man träffar vårt uppväxande släkte var dag. Vid sidan av städuppdraget möter och interagerar man med eleverna och skolans övriga personal. Det är oundvikligt och önskvärt. Man är en del av detta sociala sammanhang. Därför är det givetvis också viktigt att man blir bekräftad i denna roll. Att få vara en integrerad del av det sammanhang som är skolans värld. Ett av skolans viktiga arbete, vid sidan av undervisning, är värdegrundsarbete och fostrande. I detta skall all personal vara involverad. Städpersonalen ser och upplever från sin speciella horisont och bör vara en del av helheten i skolans viktiga mission...

Yrkande:


I första hand: Återreglera lokalvården i kommunens offentliga lokaler.

I andra hand: Utred de verkliga (samtliga) kostnaderna för upphandling av lokalvården i kommunen samt undersök erfarenheter från kommuner där man valt "återregleringsvägen".






Vänsterpartiet i Karlsborg, den 12 januari 2015

Urban Eklöf och Berith Bohrén